Xenon Verlichting Pagina, Informatie Over de Ombouw Kit, Kleuren, Fittingen, Lampen, Wetgeving en Meer

Wat is xenon verlichting?


Xenon verlichting werkt door middel van het edelgas xenon. Dit gas wordt in speciale autolampen gestopt met als resultaat een zeer hoge lichtopbrengst. Deze zeer efficiënte manier van autoverlichting wordt in het verkeer steeds vaker toegepast, met name in personenauto's, vrachtwagens, motoren en scooters. De lichtopbrengst is tot wel drie keer groter in vergelijking tot halogeen verlichting. De lichtkleur van xenonverlichting is vaak wit of blauwig. Maar er bestaan ook xenon lampen met een gele of zelfs paarse gloed.

xenon vs halogeen

Xenon verlichting achteraf inbouwen met en conversiekit

Mijn auto is standaard niet uitgerust met deze moderne verlichting. Kan ik dit er achteraf inbouwen? Ja dat kan, er zijn tegenwoordig ombouw kits op de markt waarmee dit zeer eenvoudig zelf te doen is. Deze conversie kits zijn leverbaar voor alle soorten auto's en in verschillende lichtkleuren.

Welk merk aftermarket kit komt het beste uit onze test?

De volgende merken hebben we getest en vergeleken, Pilot gaf verreweg het beste resultaat:

Pilot Xenon

Camco

HID Cool

Cobra

Verklaring verschillende xenon kleuren:

De kleur, ook wel kleurtemperatuur genoemd, wordt bepaald door de temperatuur van het gas in de lamp. De temperatuur wordt aangegeven in Kelvin (K). Hieronder vind je het overzicht van het aantal Kelvin met bijbehorende kleuren.

3000K = geel licht
4300K = wit licht met een gele gloed
5000K = wit licht
6000K = wit licht met een minimale blauwe gloed
8000K = wit licht met een blauwe gloed
10000K = blauw licht
12000K = blauw/violet licht

Uit onderzoek blijkt dat 6000K de populairste kleurtemperatuur is. 4300, 5000 en 6000K geven het meeste licht. Het is dus niet zo dat hoe hoger het aantal Kelvin is, hoe meer licht je krijgt. Zo is bijvoorbeeld 8.000K net iets minder fel dan 6.000K en neem je bijvoorbeeld 10.000K dan is deze net iets minder fel dan 8.000K.

xenon lichtkleuren

Welk type fitting heeft mijn auto?

In de handleiding van je auto kun je meestal terugvinden welk type fitting geschikt is voor jouw auto.

Ombouw kits en losse lampen worden gemaakt voor de volgende typen fittingen: H1, H3, H4, H7, H8, H9, H11, H13, 9005/HB3, 9006/HB4, 9007/HB5, D2S, D2R en D1S-C.

Wat zijn ballasten en slim ballasten? En waar dienen ze voor?

Ballasten dienen voor het opstarten en laten branden van de lampen. Een slim ballast is een zeer compacte uitvoering, deze zijn makkelijk te plaatsen bij auto's met weinig ruimte onder de motorkap (en bij motoren). Wil je hier meer over weten? Lees alles over ballasten.

Wat is Bi-xenon?

Hierbij is zowel het dimlicht als grootlicht in xenonverlichting uitgevoerd. Dit is alleen mogelijk bij de H4 fitting. De H4 Bi-xenon lampen zijn uitgerust met 1 lichtbron die door een schakelmechanisme gebruikt wordt voor zowel dimlicht als grootlicht.

Wetgeving Nederland

Goed nieuws voor de liefhebbers van xenon! De wetgeving is aangepast. Vanaf 1 april 2012 mag je in alle auto's xenon verlichting inbouwen. Ongeacht het bouwjaar of type koplampen. Je hoeft hiervoor geen koplampsproeiers of automatische hoogteregeling meer in te bouwen.

N en UUU onder 16 (wijziging van de artikelen 5.2.51, 5.3.51, 5.3a.51 en artikelen 116 en 118 van bijlage VIII van de Regeling voertuigen)

Met deze wijzigingen worden een tweetal permanente eisen geschrapt die worden gesteld aan dimlichten met gasontladingsbronnen, omdat deze niet langer van toepassing zijn bij de typegoedkeuring. Punt 6.2.9 van VN/ECE-reglement nr. 48 bepaalt dat lichtbronnen die meer produceren dan 2.000 lumen moeten zijn voorzien van een koplampreinigingsinstallatie. In de permanente eisen was deze verplichting gekoppeld aan dimlichten met gasontladingslampen, die vrijwel altijd deze grens aan de lichtopbrengst bereikten. Er zijn nu echter voertuigen op de markt met gasontladingslichtbronnen welke minder produceren dan 2.000 lumen en derhalve geen koplampreinigingsinstallatie hoeven te hebben. De koppeling koplampreinigingsinstallatie – gasontladingslampen is niet langer actueel. Om die reden wordt artikel 116 van bijlage VIII uit de Regeling voertuigen geschrapt. Voorts worden inmiddels typen voertuigen die voorzien zijn van gasontladingsbronnen goedgekeurd zonder automatische hoogteverstelling voor zover deze dimlichten een lichtstroom van minder dan 2.000 lumen hebben. Om te voorkomen dat voertuigen die aan de toelatingseisen voldoen op grond van artikel 118 van bijlage VIII aangepast zouden moeten worden, wordt deze eis met betrekking tot een niveauregeling geschrapt uit de Regeling voertuigen.

Bron: Officielebekendmakingen.nl

Verklaring koplamp codes: Xenon mag weer in alle koplampen!

Er bestaat nogal wat verwarring over het soort koplampen waar je xenonverlichting in mag voeren. Er waren voorheen strengere regels (wetgeving was ingegaan op 01-05-2009) maar deze zijn komen te vervallen. Xenonverlichting mag weer in alle koplampen gevoerd worden ongeacht de codes HC, HR, HCR, DC, DR of DCR. Tijdens een APK keuring wordt alleen het lichtbeeld getest. Goedkope xenon kits willen nog wel eens een slecht lichtbeeld (strooilicht) geven, je kunt daarom beter iets meer betalen en voor een goed merk als bv Pilot kiezen, dan weet je zeker dat je lichtbeeld in orde is.

Voordelen van xenon verlichting ten opzichten van halogeen

  • 3x zoveel lichtopbrengst.
  • Gaat 7 tot 10x langer mee.
  • Minder snel vermoeide ogen.
  • Veiliger, beter zicht en gezien worden.
  • 35 tot 50% minder stroomverbruik.
  • Betere reflectie van wegmarkering en verkeersborden.

Technische specificaties

                                  Halogeen                      Xenon
Wattage (W)                55                               35
Candela (CD)                67500                          202500
Lumen (Lm)                  1550                            3200
Levensduur                   400 uren                      3200 uren

De lichtopbrengst wordt samengesteld door het aantal Lumen, Candela en Kelvin.

Lumen (Lm) is de eenheid van lichtstroom.
Candela (CD) is de eenheid van lichtsterkte.
Kelvin (K) is de eenheid van thermodynamische temperatuur, ook wel kleurtemperatuur genoemd.

Deze verbeterde verlichting in je motor inbouwen?

Een trouwe bezoeker van Auto-Tuning-Guide.com maakte voor de geïnteresseerden een inbouwhandleiding. Zie Motor Xenon Inbouwen.

Wat zijn Xenonlook lampen?

Xenonlook lampen zijn lampen die gevuld zijn met xenongas. De lampen zijn iets feller dan halogeenlampen en zijn er bv in wit of blauw. Ondanks dat ze met xenongas gevuld zijn halen ze het niet bij de lichtsterkte van echte xenonlampen. Het voordeel is wel dat je geen ballasten of bedrading nodig hebt en dat ze een stuk goedkoper zijn. Maar het resultaat is dus wel minimaal.|Ga terug naar Auto Tuning Guide home