De Grote Pilot Xenon Gids

Duidelijke handleiding voor het kiezen van de juiste Pilot Xenon kit voor jouw auto. Ook vind je hier een zeer duidelijke inbouw handleiding.

Pilot Xenon verlichting hulpgids: omdat we regelmatig vragen krijgen over het kiezen van de juiste fitting en kleurtemperatuur of het inbouwen van een xenon ombouw kit, hebben we besloten hier een pagina aan te wijden.

We besteden hierin ook aandacht aan het installeren van de kit. Voor de duidelijkheid is alle uitleg voorzien van foto's.

Bij het montagevoorbeeld is gebruik gemaakt van een Pilot Xenon Pro Line kit. We hebben hiervoor gekozen omdat deze set zeer kleine ballasten (makkelijk weg te werken) en 2 jaar volledige garantie heeft.

Bovendien lezen we op veel forums en websites erg veel positieve reacties over de Pilot kits, met name ever het uitstekende lichtbeeld.

U kunt deze montagehandleiding natuurlijk ook voor andere merken gebruiken aangezien de aansluitstekkers meestal gelijk zijn.

Stap 1: Het kiezen van de juiste lichtkleur (ook wel kleurtemperatuur genoemd).

De kleurtemperatuur van xenon verlichting wordt gemeten in Kelvin (K). De kleuren lopen van geel (3000K) naar violet (12.000K). Hieronder vind je de verschillende lichtkleuren. We hebben daarbij afbeeldingen met voorbeelden geplaatst zodat je een indruk kunt krijgen hoe een bepaald aantal Kelvin eruit ziet. Ik kan niet zeggen welke kleur je het beste kunt kiezen want dat is een kwestie van smaak. Geel, wit, blauw of paars, smaken verschillen nou eenmaal. Wat vind je zelf het mooiste?

Pilot Xenon 3000K

We beginnen met 3000K. Deze lampen geven geel licht. Hiermee krijg je een klassieke/retro look.

Pilot Xenon 4300K

Een aantal Kelvin hoger komen zijn we uitgekomen op 4300K. Deze kleur wordt veel toegepast op auto's die vanuit de fabriek al met xenon verlichting worden geleverd. De kleur is wit met een gele tint.

Pilot Xenon 5000K

Bij 5000K aangekomen is de kleur al bijna helemaal wit. Er zit slechts een vleugje geel in. Ook 5000K wordt wel eens toegepast bij af-fabriek xenon.

Pilot Xenon 6000K

6000K is verreweg de populairste lichtkleur, diamant wit licht met een minimale blauwe gloed. Dit licht zorgt voor een zeer goede reflectie van de wegmarkeringen, verkeersborden en medeweggebruikers.

Pilot Xenon 8000K

Ook een hele populaire kleur is 8000K. Deze geeft wit/blauw licht. Dit licht geeft een moderne uitstraling aan je auto en wordt veel toegepast op moderne modellen van Audi, BMW en Lexus. Door het vleugje blauw in het licht val je hier erg mee op.

Pilot Xenon 10000K

De 10.000K uitvoering geeft blauw licht. Dit geeft een moderne uitstraling.

Pilot Xenon 12000K

Als laatste de 12.000K xenon. Deze geeft violet licht. 12.000K geeft tevens een moderne uitstraling.

Stap 2: Het kiezen van de juiste fitting voor jouw auto.

Welke lampfitting heeft mijn auto? Dit is in de meeste gevallen terug te vinden in het onderhoudsboekje van je auto. Vaak staat bij "klein onderhoud" vermeld welke fitting jouw auto heeft. Als dit niet het geval is kan je ook een lamp uit de auto halen en de fitting vergelijken met de onderstaande afbeelding. En mocht je er echt niet uitkomen kan je natuurlijk altijd je autodealer bellen.

welke_lamp_fitting

Stap 3: Pilot Xenon kit monteren.

Een Pilot Xenon kit monteren is redelijk eenvoudig. Per kant/lamp ben je ongeveer 30 minuten bezig. De kit wordt al geleverd met een duidelijke montage handleiding. Om het nog makkelijker te maken hebben we deze stap-voor-stap montage handleiding met duidelijke foto's gemaakt.

Let op: Bij de meeste auto's (zoals de Golf 4 waar wij de Pilot Xenon in monteerde) hoeven de bumper en koplampen niet gedemonteerd te worden voor de montage. Er is een klein percentage auto's (bv. de Peugeot 206 en de Audi A3) waarbij dit wel dient te gebeuren. Dit om ruimte te creëren voor de inbouw van de xenon kit. Hoe weet ik of ik genoeg ruimte heb voor de montage? De koplampunits worden aan de achterkant meestal afgesloten met een kunststof of rubber deksel. Als je vanaf het deksel gemeten ongeveer 10 à 15 cm werkruimte hebt dan kunnen de bumper en koplampen gewoon blijven zitten.

xenon_montage_benodigdhedenZe zeggen toch altijd dat een goede voorbereiding het halve werk is, ook hier is dat weer het geval.

De voorbereiding, wat heb ik nodig?

  1. Boormachine
  2. Cirkelboor van 25 mm (ander soort boor van 25 mm kan ook)
  3. Tairips
  4. En natuurlijk een Pilot Xenon Pro Line kit
Deze inbouwhandleiding is gebaseerd op een auto met H7 lampen voor de dimlichten. Omdat de meeste auto's H7 fittingen hebben leek ons dit het beste. De montage van b.v. een H4, H1 of H3 xenon kit gaat praktisch hetzelfde. Alleen de montage van een H4 bi-xenon kit gaat net iets anders maar daar kun je verderop meer over lezen.
inhoud_pilot_xenon_kitWat zit er allemaal in de doos?

De volgende onderdelen troffen wij aan:

  1. 2x Pilot xenonlampen
  2. 2x Pilot slim ballasten
  3. 2x Can-Bus kabels
  4. 2x 3M dubbelzijdige plakstrips
  5. Nederlandse montage handleiding

Aan de slag.

Zoals eerder beschreven was het bij onze voorbeeld auto (Golf 4) niet nodig om de koplampen en/of bumper te demonteren. Oordeel zelf voor jouw auto of dit wel of niet nodig is. Onthoud dat te weinig ruimte de montage lastiger maakt. We starten met het loskoppelen van de accu. Als je de accu hebt losgekoppeld kun je de afdekkappen van de koplamp verwijderen. Dit zijn de kappen die je koplampen aan de binnenkant van de motorruimte afdekken en beschermen tegen stof en vocht. Deze kappen zijn vaak gemaakt van rubber of kunstof. Bij de meeste auto' s kun je ze gewoon lostrekken of losmaken door middel van een metalen beugel te ontgrendelen. Bij de Golf 4 moet je de beugel eerst naar je toe trekken en vervolgens naar links of rechts trekken (afhankelijk van de koplamp waarmee je aan het werk bent, links of rechts). Zie afbeelding hieronder.

koplamp_afdekkap_beugel

De volgende stap is het verwijderen van de halogeenlampen. Koppel eerst de voeding van de eerste halogeenlamp los (deze stekker zit op de achterkant van de lamp aangesloten). Let er bij de volgende stap op dat de lampen van de auto minstens 10 minuten niet aan hebben gestaan. Dit in verband met de hitte. Indien afgekoeld kun je verder. Verwijder nu de eerste halogeenlamp, deze zit meestal ook met een metalen beugeltje vast. Let erop dat je bij het loshalen voorzichtig te werk gaat. Het klemmetje kan bij sommige auto's snel losschieten en in je motorruimte vallen. Herhaal deze stappen om de 2e lamp te verwijderen.

Pak nu één van de Pilot Xenon lampen en verwijder voorzichtig het plastic afdekkapje. Zorg dat je het glas van de xenon lamp niet aanraakt. Plaats nu de xenon lamp in de koplamp en zet deze goed vast met het klemmetje (borgveer). Herhaal deze handelingen voor de tweede lamp. Steek nu bij de eerste xenonlamp de 2 platte stekkertjes die eraan vast zitten (rood en zwart) in het voedingsstekkertje van je koplamp. Dit betreft het voedingsstekkertje dat we van de halogeenlamp hebben losgekoppeld. Let op! Niet bij alle auto's komen de kleuren van de stekkers overeen met die van de xenonlampen. Als je niet zeker weet of je de polariteit goed hebt aangesloten kun je (indien je die hebt) een spanningsmeter gebruiken om te kijken wat plus en wat min is. Herhaal deze stappen voor de 2e xenonlamp.

Nu de lampen geplaatst zijn moet je in beide koplamp afdekkappen een gat boren van 25 mm. Zorg dat het gat ter hoogte van de bedrading zit. Hiermee bedoelen we de bedrading die aan de Pilot xenonlampen vast zit, deze moet straks door de gaten. Het boren gaat het beste als je een blokje hout onder de afdekkappen legt.

koplamp_stofkap_gat_boren

Vervolgens dien je alle draden van de xenon lamp door het gat van de afdekkap te leiden. Het ronde afdichtrubber waar de draden doorheen gaan moet in dat gat bevestigd worden. Je kunt naar wens (om ruimte te creëren) voorzichtig de draden een bepaalde richting door het rubber trekken. Herhaal deze handelingen bij de andere lamp/kant. Als alles goed zit kan je de afdekkappen weer terugplaatsen op de koplampunits. Het zou er nu ongeveer uit moeten zien als op de afbeelding hieronder.

afdicht_rubber_koplamp_klep

Het meeste werk zit erop! We gaan nu de 3 Plug & Play stekkers van de eerste ballast en lamp aansluiten zoals te zien op de afbeelding hieronder. Makkelijker toch? Herhaal dit voor de 2e ballast en lamp. Wacht nog met het monteren van de Can-Bus kabels, we gaan nu eerst testen. We willen namelijk eerst zeker weten dat de polariteit van de set goed is aangesloten (als dit niet het geval is kunnen de Can-Bus kabels beschadigen). Zet nu je verlichting aan. Werkt het niet? Dan heb je waarschijnlijk de polariteit verkeerd aangesloten en zul je deze moeten aanpassen. Werkt het wel? Laat de xenon lampen dan even branden en start je motor. Kijk of er op je dashboard een waarschuwingslampje gaat branden. Is dit niet het geval? Je hoeft de Can-Bus bekabeling niet aan te sluiten. Is dit wel het geval? Schakel dan je motor en verlichting uit en klik de Can-Bus kabels tussen de lampen en ballasten en test opnieuw.

xenon_stekkers_aansluiten

De allerlaatste stap is het wegwerken van de slim ballasten en bedrading.

Bekijk het resultaat van Pilot Xenon met dit filmpje.

We vonden een goed voorbeeld filmpje. Bij deze test werd gebruik gemaakt van een Pilot Xenon Classic line ombouwkit. Dit is de voorloper van de Pilot Xenon Pro Line ombouwkit. Het verschil is dat de Classic line kit grotere ballasten heeft en niet geschikt is voor auto's met Can-Bus (lampcontrole). De vernieuwde Pro Line serie is uitgerust met zeer compacte ballasten (Slim Line ballasten) en is wel geschikt voor auto's met Can-Bus. De lichtsterkte (aantal lumen) van de Classic Line en de Pro Line lampen is gelijk. Dit filmpje geeft je dus een goed beeld van de lichtsterkte.Ga terug naar Auto Tuning Guide home