LED Verlichting Auto, Welke Soort Leds Zijn er voor Mijn Auto Mogelijk?


Led verlichting voor de auto is een ware hype. In de meeste auto's zitten standaard van die geel gekleurde gloeilampjes. Deze zijn niet mooi, gaan snel kapot en geven weinig licht. En voor de mensen die xenonverlichting in hun auto hebben, vind je die gele stadslichten ook zo storend staan naast de witte of blauwe kleur van xenon? Gloeilampjes hebben dus een hoop nadelen.

Laten we nu eens kijken naar de eigenschappen van led lampjes: de lichtkleur is mooi helder wit (kan ook blauw zijn), gaan zeer lang mee, geven veel licht en staan goed naast xenon. Rondom en in het interieur van je auto is led verlichting op veel plaatsen toepasbaar. Waarvoor kun je de leds precies allemaal gebruiken? Op deze pagina lees je er alles over.

Soort Fitting

Led verlichting voor de auto is er in verschillende soorten fittingen. Hieronder zie je de meest voorkomende fittingen die je in en rondom je auto tegenkomt.

t10 steekfitting w5w

De T10 steekfitting (ook wel W5W genoemd) wordt in meer dan 90% van alle auto's gebruikt voor de stadsverlichting. Daarnaast vind je deze fittingen ook regelmatig in de interieurverlichting. De steekfitting herken je aan de platte connector.

bajonetfitting ba9s r5w

De ba9s bajonetfitting (ook wel R5W genoemd) worden bijna niet meer gebruikt. Je komt ze af en toe nog tegen in de stadsverlichting. Je herkent de ba9s bajonetfitting aan de ronde connector. De breedte van deze connector bedraagt 9 mm. Aan de zijkanten zitten 2 puntjes.

festoon fitting interieurverlichting

De festoon fitting (ook wel fest genoemd) worden regelmatig gebruikt voor de verlichting in het interieur van de auto. Ook kom je ze tegen in de kentekenverlichting (nummerbordverlichting). Deze festoon lampjes zijn te herkennen aan de 2 connectoren aan de uiteinde van een lampbuisje (bij de led uitvoering is het vaak een lang printplaatje met leds erop of metalen rechthoekig blokje in plaats van een buisje). De meest voorkomende lengte is 37 mm. Ze zijn er ook in 31 en 42 mm.

Eigenschappen LED

Levensduur:

Een led lamp gaat tot wel 50.000 uur mee. In vergelijking tot een normale gloeilamp (1000 uur) is dit een enorme verlenging van de levensduur. Dit biedt veel voordelen, zeker waar het gaat om moeilijk bereikbare plaatsen zoals veel lampjes in en om je auto.

Degelijkheid en Duurzaamheid:

Een gloeilamp heeft een zeer kwetsbare gloeidraad en kan snel beschadigen bij schokken en trillingen. Bij led verlichting heb je dit probleem niet.

Zuinigheid en Veiligheid:

Led lampen produceren zeer weinig warmte. Dit komt omdat bijna alle stroom wordt omgezet in licht. Een conventionele gloeilamp wordt vele mate heter omdat er tot wel 90% stroom wordt omgezet in warmte. Een hoop verspilling dus.

Geen opwarmtijd:

Led verlichting heeft geen opwarmtijd en brandt meteen op volle sterkte. Hierdoor is deze verlichting ook ideaal geschikt om vaak aan en uit te schakelen. De levensduur van de lamp wordt hierdoor ook niet beïnvloed.

LED Interieur Verlichting Inbouwen

Voor degenen die hun gele interieur verlichting willen vervangen door felle witte interieur led verlichting, Auto Tuning Guide heeft hieronder een stap voor stap montage handleiding voor je. Het inbouwen is een eenvoudig klusje dat je in ongeveer 5 minuten kunt klaren. Deze handleiding kun je gebruik als richtlijn. De inbouw kan per auto verschillen maar zal in grote lijnen hetzelfde zijn. Bij het voorbeeld is gebruik gemaakt van een Volkswagen Polo 6N.

LED_interieur_verlichting_inbouwen

Stap 1: Schakel de verlichting uit en laat het lampje goed afkoelen. Je kunt je handen er anders lelijk aan verbranden.

LED_interieur_verlichting_inbouwen_2

Stap 2: Wrik met je vingers het omhulsel van het lampje uit het plafond. Soms moet hiervoor een beetje kracht zetten (ga er niet aan hangen, bij sommige constructies moet je een bepaalde richting opduwen of aan een bepaalde kant beginnen om ze te openen). Let op! Er zijn ook auto's waarbij je het omhulsel van het lampje niet uit het plafond hoeft te halen omdat je direct via een schuifklepje bij het lampje kan komen.

Stap 3: Bij onze voorbeeld auto moesten we een plastic klepje omhoog schuiven om bij het lampje te komen. Dit kan per auto verschillen.

LED_interieur_verlichting_inbouwen_3

Stap 4: Verwijder het originele gloeilampje. Vaak is het lampje het beste los te halen door het richting één van de uiteinden te duwen zodat er ruimte ontstaat om hem eruit te halen.

Stap 5: Plaats de interieur led verlichting zoals bij stap 4 maar dan in omgekeerde volgorde. Test het led lampje door het even aan te zetten. Let er op dat led lampen polariteit gevoelig zijn, werkt het lampje niet draai het dan om.

LED_interieur_verlichting_inbouwen_4

Stap 6: Zorg dat je de leds richting het lampglaasje draait. Anders is het resultaat straks matig.

Stap 7: Zet het kunststof klepje weer terug op zijn plek.

LED_interieur_verlichting_inbouwen_5

Stap 8: Dit is de laatste stap. Herhaal simpelweg stap 2 maar dan in omgekeerde volgorde. Simpel toch? De led verlichting in je auto interieur is nu modern wit en feller dan de standaard gloeilamp. Dit is op de voorbeeldfoto moeilijk te zien maar het resultaat is echt een stuk feller. Bekijk snel het eindresultaat!|


Ga terug naar Auto Tuning Guide home