Led Dagrijverlichting is Hot! Hier Vind je Alles wat je Moet Weten Over Dagrijverlichting

Led_Dagrijverlichting


Led dagrijverlichting is niet alleen de nieuwste trend in de tuning scene, het is zelfs verplicht bij nieuw verkochte auto's vanaf 2011. Deze moderne autoverlichting bestaat meestal uit twee rijen leds, die zoals de naam al doet verhullen, overdag branden.

Deze moderne autoverlichting werd voor het eerst door Audi geïntroduceerd. Sindsdien zijn de led dagrijlampen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Een ware rage!

Er zijn daarom ook zeer veel aftermarket led dagrijverlichting producten op de tuning markt verkrijgbaar. Van units voor op je bumper tot complete led dagrijverlichting koplampen. Je vind ze in alle soorten en maten. Op deze pagina laten we je graag zien wat er allemaal komt kijken bij deze led autoverlichting.

Universele Led Dagrijverlichting Units

universele led dagrijverlichting units

De universele led dagrijverlichting units zijn rechthoekige/ovale kastjes met een rij van ongeveer 5 a 8 felle leds. Ze zijn het beste te plaatsen in de lagere grilles aan de buitenkant van de bumper.

Deze universele led units geven meestal een stuk meer licht dan de led strips. De kleur varieert per merk maar ligt meestal rond de 5.000K (wit met een vleugje geel), 6.000K (wit met een vleugje blauw) of 8.000K (wit/blauw).

Monteren is redelijk goed zelf te doen. Let er echter wel op dat de afmetingen van de units matchen met de ruimte tussen je grilles. Zoek je wat meer informatie over de montage van deze units? Zo kun je zelf de led dagrijverlichting aansluiten.

Led Dagrijverlichting Koplampen

led dagrijverlichting koplampen

Als ik het aan mensen in de tuningwereld vraag, krijg ik meestal te horen dat de rijen leds in de koplampen toch wel het beste tot hun recht komen.

Bij deze led koplampen, ook wel devil eyes genoemd, is er een serie leds in een rechte lijn of een boog in de koplampen geplaatst. Op deze manier is de verlichting goed zichtbaar voor medeweggebruikers. Een mooie combinatie van veiligheid en design.

De koplampen zijn redelijk eenvoudig te monteren omdat ze zijn uitgerust met Plug and Play stekkers. Let er op dat bij sommige auto's wel de bumper gedemonteerd dient te worden worden.

"Led Dagrijverlichting" Flexibele Led Strip

led dagrijverlichting strip

Flexibele led strips zijn geen echte led dagrijverlichting. Het zijn strips die je op de bumper of koplampen kunt plakken om een dagrijverlichting effect te creëren.

Deze strips bestaan meestal uit 5 a 10 leds en zijn er in verschillende lengtes. Ze zijn flexibel genoeg voor de ronding van je bumper of koplamp maar je kunt ze slechts minimaal omhoog of omlaag buigen (alleen naar voren en naar achter). Deze flexibele led strips zijn waterdicht en hebben meestal 3M stickers op de achterkant om ze mee vast te plakken.

Montage
Het aansluiten gaat simpel door middel van een + en een - draad. Je kunt er eventueel een schakelaar tussen zetten, zodat je vanuit je auto, de leds aan of uit kunt schakelen.

 1. Bepaal waar je de led strips wilt plaatsen
 2. Maak het oppervlak goed schoon (ontvetten)
 3. Verwijder folie en plak de strips waar je ze wilt (goed vastdrukken)
 4. Sluit nu de bedrading aan op bv de stroom van je stadslichten.
 5. Of lijd de bedrading naar een schakelaar in de cockpit van je auto.
 6. Boor eventueel een klein gaatje in de bumper of elders waar je de bedrading doorheen wilt laten lopen

led dagrijverlichting strip aan

Voordelen

 • Betaalbaar
 • Eenvoudig te monteren
 • Leuk resultaat

Nadelen

 • Minder fel dan echte led dagrijverlichting
 • Mag officieel niet volgens wetgeving

Dagrijverlichting Wetgeving: Toegestaan? Verplicht?

Volgens de Europese DRL-richtlijn (2008/89/EC) moeten vanaf februari 2011 alle nieuwe automodellen voorzien zijn van daylight running lights (DRL) oftewel dagrijverlichting. Voor automodellen die al langer op de markt zijn geldt deze wet dus niet. Ook voor gebruikte automodellen die na deze datum aangeschaft worden is deze wet niet van kracht.

Je mag de led dagrijverlichting niet in combinatie met enkele andere vorm van verlichting aan de voorzijde voeren. Bij het inschakelen van het dimlicht moet de dagrijverlichting automatisch worden uitgeschakeld.

Verder moet de dagrijverlichting altijd voorwaarts gericht en wit van kleur zijn.

Meer weten? Lees meer over de dagrijverlichting wetgeving.

Devil_eyes_koplampen

Wist je dat...

Een auto met standaard halogeen verlichting ongeveer 200 watt voor de koplampen, achterlichten en nummerplaatverlichting gebruikt. De LED dagrijverlichting van de Audi A4 verbruikt maar een kleine 15 watt. Hierdoor wordt er per 100km 0,2 liter minder brandstof verbruikt. Alleen al door alle in 2008 verkochte Audi modellen met deze verlichting is er een brandstofbesparing van tien miljoen liter! Dit komt overeen met een afname van 25.000 ton CO2 uitstoot.

LED_dagrijverlichting_Audi_A4

Audi vernieuwd:

In 2004 werd de Audi A8 W12 als eerste prodcutieauto ter wereld standaard uitgevoerd met LED dagrijverlichting. Sindsdien zijn de LED-technieken in hoog tempo verder ontwikkeld. Zo is Audi bijvoorbeeld een van de weinige fabrikanten die LED hoofdverlichting kan aanbieden. De Audi R8 is ook de enige sportwagen met LED hoofdverlichting. LED heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ook is het zeer bijzonder dat Audi zich hier nu al zo op concentreerd aangezien we pas in 2011 voorzien moeten zijn van dagrijverlichting, voorgeschreven door de Europese wetgeving.

Conclusie:

LED dagrijverlichting is dus niet alleen voordelig voor de verkeersveiligheid en de mileuvriendelijkheid, maar ook voor de toekomstige wetgeving. Het is gewoon erg mooi op je auto en zal zeker goed in de smaak vallen bij iedereen die maar een liefde voor auto’s heeft. LED dagrijverlichting is eigenlijk gewoon een must voor elke auto tuner.

Voordelen van led dagrijverlichting

 • Mooie optische toevoeging aan je auto
 • Beter zichtbaar dus minder kans op ongevallen
 • Hoge lichtopbrengst met een zeer laag stroomverbruik
 • Leds gaan ongeveer 30 keer langer mee dan halogeen lampen
 • Dimlichten gaan langer mee doordat je overdag dagrijverlichting gebruikt
Audi_LED_S6_C6

led dagrijverlichting koplampen 2|


Ga terug naar Auto Tuning Guide home