LED Achterlichten, de Moderne Auto Verlichting


In de auto-industrie zijn led achterlichten een steeds vaker voorkomende trend. De nieuwste auto's worden er standaard mee uitgerust. Deze design achterlichten geven je auto een zeer moderne en strakke look.

De ene autofabrikant is met het plaatsen van de leds nog creatiever dan de andere. Je ziet de led achterlichten in allerlei vormen en maten.

Maar daarnaast zijn deze achterlichten ook nog eens goed voor het milieu. Het stroomverbruik van een led is minimaal en er komt toch zeer veel licht van af. Vaak zie je zelfs dat led achterlichten nog meer opvallen dan gewone achterlichten.

Kan ik achteraf LED achterlichten inbouwen?

De nieuwste Volkswagens, Audi's, BMW's rijden er al mee rond maar hoe zit het dan met oudere auto's? Daar hebben de fabrikanten zoals FK, Hella en InPro gelukkig een antwoord op; Achteraf Inbouwen!

Moet ik daar technisch voor zijn?

Het achteraf inbouwen van deze verlichting is erg eenvoudig. Het plug and play systeem maakt gebruik van verschillende kleuren stekkers, waarbij je gewoon de stekkers met dezelfde kleuren op elkaar aansluit. De complete montage is in een kwartiertje te doen.

Als je van plan bent LED achterlichten aan te schaffen, ga dan voor kwaliteit!

Er worden veel goedkope merken geïmporteerd uit China. Deze sets zijn vaak een paar tientjes goedkoper dan de bekende merken. Wij raden toch zeker aan om voor de bekendere merken zoals FK, Hella of Dectane te kiezen. Het gaat toch om je eigen veiligheid en dan wil je toch dat je verlichting goed en betrouwbaar werkt.

Wat zijn de voordelen van LED verlichting t.o.v. de gloeilamp?

  • Modernere en exclusievere uitstraling.
  • Hogere verkeersveiligheid, de LEDs hebben een hogere en gelijkmatigere lichtsterkte dan de verlichting met reflector versterkte gloeilamp.
  • Duurzaamheid, LEDs gaan vele malen langer mee dan gloeilampen. De LEDs gaan zelden stuk en gaan vaak langer mee dan uw auto.

Montage tips

We hebben de LED achterlichten gemonteerd in een Volkswagen Polo 6N uit 1997. Bij andere modellen auto's kunnen de montage handelingen iets afwijken maar het principe is hetzelfde.

1: Je moet eerst de (stoffen) kapjes weghalen om bij de achterlichten te komen. Bij de Polo was dit rechtsachter een kwestie van een kunststof draaiknop omdraaien en de kap opzij trekken. Linksachter kon ik gewoon het kapje lostrekken.

2: Je hebt nu een steek- of pijp- sleutel nodig (wij gebruikte sleutel 8) om de moeren van de bouten af te draaien. Bij de Polo waren dat 3 moeren per achterlicht.

3: Nu alleen nog even voorzichtig alle draden loshalen en je kunt het linker en rechter achterlicht verwijderen. Het wordt aangeraden beide te bewaren mocht je de auto nog is in originele staat willen verkopen. We zijn al op de helft!

4: Op zich is dit een goed moment om met een spons en bakje warm water met schoonmaakmiddel even de prut (kan in de loop de jaren wel wat achter zijn blijven steken) te verwijderen.

5: Wij hebben er zelf voor gekozen om de nieuwe LED achterlichten eerst dicht te kitten. Dit om te voorkomen dat er waterdamp in komt te zitten. Sommigen vinden dit misschien overbodig maar wij zijn nou eenmaal perfectionisten. We hebben de achterlicht units even een minuut per stuk onder de hete föhn gehouden en daarna met silicone kit afgekit.

6: Klaar voor de plaatsing! Nu gaan ze er dan toch echt op gezet worden. Dit kan maar op 1 manier dus kan niet mis gaan. Draai de moeren weer op de bouten (vast = vast).

7: Als laatste nog even de juiste kleur stekkers bij elkaar zoeken en vastklikken.

8: Dit punt is zeker het belangrijkste! Controleer of alles goed werkt, het is voor je eigen veiligheid. Vraag iemand om even in je auto plaats te nemen en stap voor stap alles te testen. Ga zelf achter je auto staan en kijk of de beide normale achterlichten, richtingaanwijzers, remlichten, achteruitrijlicht en het mistlicht goed werken.

9: Klaar! Geef jezelf maar even een schouderklopje wat het zit er weer op. Nu genieten van je nieuwe design LED achterlichten!|


Ga terug naar Auto Tuning Guide home